Blog de informare despre bocancii de munte de calitate si de promovare a bocancilor clasici de munte

Despre piele

Câte ceva despre piele

O importanţă deosebită trebuie acordată materialelor din care sunt confecţionaţi bocancii de munte – mai ales in ce priveste bocancii alpini (tehnici) şi cei tradiţionali, dar şi in cazul celor uşori, de două sezoane, cum ar fi cei de drumeţie (trekking). În primul rând trebuie să fim „cuceriţi” de pielea din care sunt făcuţi aceştia şi abia pe urmă de design şi coloratură ... şi mult în urmă, de preţ. Legat de preţ, trebuie ştiut faptul că un bocanc bun (de top) are şi un preţ „de top”, dar acesta diferă de la un producător la altul.

Când achiziţionăm un bocanc superior din punct de vedere calitativ, trebuie să ne gândim că facem o achiziţie pe termen lung, de minim 6-8 ani – sau mai mult, în funcţie de intensitatea folosirii, la bocancii tehnici – şi foarte lung, aş putea spune „pe viaţă”, la bocancii tradiţionali. În acest caz, preţul nu primează. Repet: calitatea e pe locul unu, detaşat.

Dar să revenim la subiect, adică la pielea folosită la fabricarea bocancilor.

Aş începe cu „pielea pieilor”, „cea mai cea”, anume pielea Gallusser.
Probabil mulţi dintre voi aud de aceasta pentru prima dată.
Pielea Gallusser este o piele elveţiană şi este denumită după inventatorul ei, Eduard Gallusser, care deţine şi compania cu acelaşi nume, made in Switzerland.
Compania a început să producă aceste piei în 1891 şi de atunci procesul tehnologic este în continuă dezvoltare. Conform prezentării firmei, aici se fac patru tipuri de piele, toate mărci înregistrate:
GALO JUCHTEN
GALO MONTAN
GALO Impermeabil
GALO BERNINA

Pieile Gallusser Juchten şi Montan sunt cele mai des utilizate pentru bocancii tradiţionali, datorită calităţii lor excepţionale din punct de vedere al impermeabilităţii şi al rezistenţei la abraziune. Sunt piei pre-tăbăcite din vite bătrâne, au o grosime cuprinsă între 3,5 – 3,7 mm şi de aceea ele se folosesc numai la confecţionarea bocancilor tradiţionali. Puţine sunt firmele care lucrează cu această piele, datorită preţului pe măsura calităţii! Bocancii tradiţionali făcuţi din această piele se lucrează manual, aşadar firmele care îi confecţionează trebuie să aibă meseriaşi şi tradiţie în acest sens. De aceea, ele sunt în general firme „de casă” (afaceri de familie), care nu vor face niciodată rabat de la calitate în favoarea preţului. Când veţi vedea un bocanc din piele Gallusser, să ştiţi că aveţi de-a face cu un bocanc superior din toate punctele de vedere, lucru atestat de testele efectuate de diferite centre de profil (A.N.C.I.).
Bocancii din acest tip de piele vor avea întotdeauna interiorul tot din piele, pentru mărirea confortului şi igienei.

Pielea Nubuk este o piele de vită de granulaţie maximă, procesată din partea exterioară a pieii. Există în 2 variante:
-         cu aspect de catifea – poate fi albă sau colorată; a nu se confunda cu pielea Suede
-         netedă, lucioasă, de culoare maro; a nu se confunda cu pielea Anfibio
Această piele are o grosime cuprinsă între 2,8 – 3,2 mm şi se foloseşte în special la bocancii alpini (tehnici). Uneori, mai este denumită şi „water-repellent leather”, adică piele rezistentă la apă.
Din pielea Nubuk – varianta lucioasă – se pot confecţiona şi bocanci tradiţionali, de asemenea foarte buni şi rezistenţi în timp; interiorul lor este numai din piele.
Varianta cu aspect de catifea în general se asociază cu membrană impermeabilizantă şi cu interior din material textil, dar există şi câteva modele de bocanci căptuşiţi cu piele.

Pielea Suede este pielea prelucrată din partea interioară a pieii primare (în cazul bocancilor, cea de vită). Este o piele mult mai subţire, mai fină, mai delicată prin însăţi natura ei, dar şi mai puţin durabilă decât celelalte piei. De aceea se foloseşte la căptuşelile interioare ale bocancilor tradiţionali sau tehnici şi mai puţin la exterior.
Când vedeţi un bocanc alpin făcut din piele Suede la exterior, să ştiţi că este un compromis între calitate-preţ, nu va avea viaţă lungă şi de aceea trebuie evitat. În schimb, pielea Suede se foloseşte din plin şi cu succes la bocancii de drumeţie (două sezoane sau trekking) şi la cei „mid” (sub gleznă). Nu este o piele foarte impermeabilă, de aceea aceşti bocanci uşori au încorporată în căptuşeala interioară o membrană de impermeabilizare, de tipul Gore-tex, Sympatex, Out-dry etc. La o utilizare intensă, nu depăşesc în timp 3 ani, având o piele fragilă. 

Pielea Anfibio este o piele prelevată de la exterior, însă de la animale tinere – viţei. Este o piele impermeabilă, rezistentă la apă, dar puţin mai moale, mai fină decât pielea Nubuk.
Din această piele se pot confecţiona bocanci de trei sezoane, rezistenţi, uşori şi de bună calitate. Bocancii făcuţi din această piele se asociază la interior cu membrană de impermeabilizare şi cu materiale textile.

6 comentarii:

  1. cu ceară pe ce fel de piele se poate da? eu am am tratat cu ceară o pereche de bocanci care cred că e din Nubuk, varianta catifelată, deoarece se îmbibau cu apă, iar sprayul dedicat de impermeabilizare nu avea nici un efect.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut
    Cu crema speciala de bocanci se da pe orice piele lucioasa(Gallusser, Nubuk-ul lucios, Anfibio, etc.). Pe Nubuk-ul catifelat se da numai cu spray special de impermeabilizare. Bocancii din nubuk catifelat (in general bocancii tehnici alpini) au o viata mai scurta- in functie de intensitatea folosirii, pielea isi pierde din proprietati( dobindite la tabacire) membrana de impermeabilizare de asemenea se cam duce dupa un timp, astfel respectivul spray nemaifacindu-si efectul. In astfel de cazuri bocancul se schimba cu unul nou sau se mai poate utiliza numai pe vreme uscata.
    Sper ca te-am ajutat un pic, stau la dispozitie cu orice alte nelamuriri.
    Toate cele bune
    Marius

    RăspundețiȘtergere
  3. Orice spray pentru impermeabilizare e bun pt.nubuk-ul catifelat, de la orice firma-toate se fac dupa un anumit standard, Nikwax e cel mai raspindit in magazinele noastre, dar dupa cum spuneam daca pielea si-a pierdut din proprietati atunci nu mai ajuta nimic. Ceara cu care i-ai dat probabil in scurt timp va trece prin piele si se va imbiba in ciorap( o spun din proprie experienta) si atunci?...Nubuk-ul catifelat e cea mai buna piele pt. bocancii tehnici alpini datorita faptului ca se poate impermeabiliza direct din tabacire iar mai apoi se asociaza obligatoriu cu o membrana de impermeabilizare.O importanta mare o are si grosimea de la minim 2,8mm in sus. Atentie!!! a nu se confunda cu pielea ''suede''. (vezi articolele). Ce bocanci ai? ca sa ma documentez...

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut Marius...sunt Cristia si as dori un sfat te rog daca se poate :)
    Am achizitionat recent o pereche de bocanci La Sportiva ,la mana a doua ,in stare foarte buna dar care cred ca u au avut parte niciodata de vreun fel de impermeabilizare.La o iesire recenta in munte,pe perioada de dezghet as zice(apa excesiva in zapada,sub startul de zapada,noroi,etc) asa ca au luat relativ repede apa.
    Intrebarea mea,rugamintea mea....cum sa procedez sa-i impermeabilizez ?....
    Accept orice varianta,"babeasca",traditioala sau de maxima actualitate,,dar pe cat posibil accesibila(in sensul ca nu as vrea sa ma duc nu stiu pe la ce poli dupa untura de foca sau de balena :D)
    iata si bcancii :
    http://www.mountex.ro/produs/70101-1841-0/la_sportiva_nepal_trek__bocanci_de_expeditie
    Multumesc anticipat si stima

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut!
    Ghete outdoor barbati ECCO Espinho (Black)
    Exista recomandări pentru tratarea înainte de prima folosire a unor astfel de bocanci?
    Și în continuare, care ar fi cea mai potrivita soluție de întreținere a în permeabilității?
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere